assalamualaikum semua..... =)
ok...hari ni jom kita mengenal ikan ye...
lebih kurang je 2 jenis ikan ni kan...cume beza nye yg 1 ni ade lapisan warne hitam kat tengah2 or kat sisi
ok, yg ni ikan aye @ ikan aya @ ikan tongkol @ ikan kayu
blah utara banyak pggl ikan kayu
dan kalau yg blah pantai timur pggl ikan aye...
ni rupe ikan aye yg belum dibuat pape...
---------------------------------------------------------------------------------------------
yg ni ikan tenggiri.....
ikan tenggiri ade 2 jenis iaitu ikan tenggiri papan & ikan tenggiri batang...
---------------------------------------------------------------------------------------------
ok next jom kite kenal ikan selar kuning lak....
ikan selar kuning
ni lak ikan selayang...
---------------------------------------------------------------------------------------------
ikan kembung..
---------------------------------------------------------------------------------------------
ikan cencaru..
inilah ikan-ikan yg biase mak masak kat rumah....ikan tenggiri sgt jarang...ikan cencaru sgt2 best kalau makan mase masih panas nak2 yg kat tepi yg garing tu...huhuhu, ikan lain pn same best makan mase panas2...hahaha..
ikan aye best....mak buat nasi dagang...nasi lemak...goreng...singgang...
lau time nak wat kuah laksa, bubur lambuk...mmg susah lau xde ikan kembung...kalau nak wat dgn ikan aye...ayah xboleh makan...nanti gatal2 badannye mai la...mulalah ayah xleh tdo..
cuba teka binatang ape yg selalu sakit perut??
No comments:
Post a Comment