Thursday, June 23, 2011

potong kuku dan cincin di cari mana..

kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yg terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dgn sabun. oleh itu, sentiasa lah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.RASULULLAH S.A.W BERSABDA: Barang siapa yang mengerat kukunya pada:

Hari Sabtu: Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit

Hari Ahad: Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan

Hari Selasa: Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit

Hari Rabu: Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.

Hari Khamis: Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit

Hari Jumaat: Nescaya keluar daripadanya dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat dripada Allah swt

Hari Isnin: Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat

nasihat nabi muhammad saw kpd saidina ali kwj, sesudah bernikah dgn siti fatimah iaitu anakanda kesayangan, nabi muhammad saw berpesan kpd saidina ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari manis atau jari kelingking..

nabi muhammad saw melarang memakai cincin pd jari telunjuk dan jari tengah kerana perbuatan itu meniru cara berhias kaum yg dlaknat oleh Allah swt iaitu kaum yg derhaka di zaman nabi lut a.s.

cara memakai cincin adalah sama termasuk lelaki ataupun perempuan. jikalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw InsyaAllah dapatlah kita pahala...

maksud simbolik mengapa cincin dipakai dijari manis

2 comments: