Tuesday, June 21, 2011

kek gula hangus

resepi asal yg diikuti adalah seperti berikut: [myresepi]

bahan-bahan (6 orang)

  1. 1 cawan gula
  2. 1 cawan air panas
  3. 1 cawan tepung gandum
  4. 1 cawan susu pekat 
  5. 2 camt soda bikarbonat
  6. 4 biji telur
  7. 2 camb mentega
cara-cara
  1. masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  2. masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
  3. masukkan mentega. sejukkan. ketepikan dulu.
  4. pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
  5. masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. masukkan pula tepung + soda. sebatikan
  7. akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  9. bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam.

kenape aku buat kek ni.....first sbb aku suke kek ni..aku pggl kek ni kek span...adik aku pernah wat kek ni 2 kali kot...tpi aku x tgak pn mase dia wat tu..entah la xde hati nak tgk...wawawa...dan lagi sebab iza bawak ni haritu mase kitorg kat kenanga....huhuhu...

ok ni gamba2 percubaan kali pertama aku buat kek gula hangus ni....

ni gamba setelah gula yang disangka hangus dimasukkan air n marjerin...

ni setelah 4 biji telur dipukul sehingga kembang n pekat....

setelah dimasukkan air gula tadi.....

inilah hasilnye....xberapa menjadi...rase nye ade...bau nye pn ade...cume rupenye x menjadi....
aku x perap pn adunan dia, sbb adik aku ckp xyah perap...so aku xperap la...huhuhu...

ok...skrg mase tuk percubaan kali ke-2...nge3~

1 cawan gula, 1 cawan air panas...

4 biji telur..

1 cawan susu pekat...

air gula...kali ni gula ni berbuih mase aku tggu dia nak hangus...pastu ade bau...hmmm..xtau la hangus yg sebenarnye cm mane...pastu mase letak air panas dia x berketul mcm first time aku wat...

ni sebelum dbkr....

hasilnye masih x menjadi....mak aku ckp tepung lame....kite tggu je la percubaan kali ke-3 nanti...huhuhu...

tips2
  1. hati2 semasa memasukkan air semasa memasak gula, gula akan meletup2...
  2. adunan kek gula hangus dperap untuk mendapatkan sarang pada kek..


to be continue~







No comments:

Post a Comment