Friday, April 1, 2011

Mashed Potato

c&p from --> Mashed Potato


Bahan-bahan
At a glance
Western

Bahan A - Kentang Putar

4 biji (850 gm) kentang Russet - guna kentang biasa pun boleh
¼ cawan susu segar
60 gm mentega
Sedikit lada sulah, jika suka

Bahan B - Sos

20 gm mentega
2 sudu besar tepung gandum
1-1.5 cawan air
1 kiub ayam/daging

Cara

Kentang Putar

  1. Bersihkan kentang dan rebus hingga empuk.
  2. Buang kulit dan lecek hingga halus ketika masih panas.
  3. Campurkan mentega dan susu, gaul sebati.


Sos

  1. Panaskan mentega, goreng tepung hingga perang/kecoklatan.
  2. Masukkan air dan kiub ayam/daging.
  3. Masak hingga mendidih.
  4. Sedia untuk dihidangkan bersama kentang putar.

No comments:

Post a Comment