Sunday, March 6, 2011

ikan patin masak tempoyak

d kala byk keje, byk jgk ak post kat cni..hehehe..
jom ke dapur kali nak masak ikan patin masak tempoyak tpi bukan ak la..hehehe tpi kwn ak, ak pggl die "wok"...


hari ni ak xturun makan kt dc cz wok ni nk masak tuk ak...ok jom kite tgk mcmne nak masak masakan ni...

Bahan-bahan utama

  • Seekor ikan patin (eloknya ikan patin sangkar) ikan disiang dan diperapkan dengan asam jawa dan limau nipis untuk hilangkan hanyir selama kira-kira 1 jam.
  • 2 ulas kunyit hidup (bukan serbuk kunyit)
  • 6 biji bawang kecil.
  • 20 biji cili padi (bergantung pada suka pedas mana ya)
  • 2 senduk tempoyak
  • 1 ikat daun kesum
  • 2 ikat bunga kantan ( yang guna untuk masak laksa tu)
  • sedikit asam keping
  • air
  • garam secukup rasa
  • gula (jika perlu dan jika suka)

Cara memasaknya

  1. Kunyit hidup, bawang kecil dan cili padi ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi.
  2. Masukkan ke dalam periuk yang bersama air. Lepas tu kacau sehingga rasa dan masukkan asam keping.
  3. Letak di atas api dan biarkan selama kira-kira 3 minit.
  4. Masukkan ikan yang dibersihkan tadi, masukkan bunga kantan dan daun kesum.
  5. Masukkan garam secukup rasa, adjustlah kalau takut pedas dengan mengurangkan jumlah cili tadi. Kalau terlajak, adjust dengan meletakkan sedikit gula ok…

Credit to --> Contengan Hidup


No comments:

Post a Comment