Saturday, March 5, 2011

spaghetti






ak xingat la bile first ak mkn spaghetti ni...tapi spaghetti yg paling mahal ak mkn pastinye spaghetti kat Kenny Rogers ROASTERS

Tangy Chicken Spaghetti --> RM15++

mybe spaghetti yg kak asma masak first kot...then akak sulong ak...then kat umah kak ipar ak...
huhuhu....jom kite blaja care2 nak masak spaghetti ni....

Bahan:

  • 300 gm Spaghetti - direbus dengan garam dan sedikit minyak hingga lembut. Toskan.
  • 1 tin Traditional Tomato Spaghetti Sauce - saya guna Prego
  • 400 gm daging kisar
  • 3 batang Ayamas Black Pepper sosej - dipotongbulat2 kecil
  • 1 tin cendawan butang pape pn yg penting halal...wawawa
  • 1 labu bawang holand - didadu ( bawang besar biasa pon boleh )
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 sudu besar cili kisar (optional- kalau tak suka pedas sila abaikan )
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos lada hitam
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1/2 sudu teh serbuk oregano
  • 1 helai bay leave
  • 3 sudu besar minyak zaitun
  • Grated Parmesan cheese untuk tabur

Cara-Cara:

  • Panaskan minyak zaitun dalam periuk,tumiskan bawang besar dan bawang putih sebentar hingga naik bau.
  • Masukkan cili kisar, kacau dan masukkan daging kisar. Masak hingga daging empuk.
  • Masukkan sos spaghetti, sos cili, sos tomato, sos lada hitam, oregano dan juga bay leave.
  • Masukkan sosej dan kacau. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tutup api.
  • Tuangkan ke atas spaghetti yang diletak di dalam pinggan dan tabur Parmesan cheese. Hidangkan. Selamat mencuba...


Credit to --> resipimingguini

3 comments:

  1. wahhhh, nmpK cdaP, mmg cdaP pOn...hUhUu...1st Ada mKn spagetti pOn, yg aKak asma wat mai....;)))
    [meleleh air Liur sUdahhhh]

    ReplyDelete
  2. hye...blh pggl sye izan, ijan, gary, jan hehehe pilih2 mane satu nak pggl...adik lak??

    ReplyDelete