Daifuku & Ichigo Daifuku
Bahan-bahan
- 160g inti kacang merah
- 100g mochiko@shiratama ko (glutinous rice flour)
- 2 sudu makan gula
- 120ml air - resepi asal 100ml
- 8 biji strawberry kecil - utk ichigo daifuku
- tepung katakuriko - for dusting
- Bulatkan2 inti kacang merah dalam 20g setiap satu. Masukkan skali strawberi jika ingin membuat ichigo daifuku. Ketepikan.
- Satukan tepung mochi, gula dan air. Kacau rata. Jika ingin buh pewarna atau perasa cam matcha atau sebagainyer bleh letak masa nih.
- Panaskan kukusan. Kukus adunan tepung tadi lebih kurang 15min.
- Sediakan dulang.Lapikkan dengan oven paper. Taburkan tepung katakuriko.
- Apabila tepung mochi dah masak.Angkat dari kukusan dan tuang di atas tepung katakuriko tadi.
- Ambil sedikit tepung katakuriko di tangan anda agar tidak melekat semasa proses membentukkan daifuku.
- Proses nih kene berhati2 sbb adunan masih panas. Bahagikan kepada 6-8. Ambil satu, masukkan inti kacang merah dan stoberi tadi dan tutup kemas. Sapukan lebihan tepung katakuriko menggunakan berus.
- Buat sehingga habis dan siap utk dihidang.
Bahan-bahan ( 30 biji )
300g Tepung pulut
60g Tepung beras
1 sudu besar Serbuk Santan
1 1/2 sudu besar Minyak jagung
200ml Air panas + 45g Gula
160ml Susu Cair Ideal
240ml Mango juice
Kelapa parut & pewarna kuning
1 -2 biji Mangga manis
Cara-cara
300g Tepung pulut
60g Tepung beras
1 sudu besar Serbuk Santan
1 1/2 sudu besar Minyak jagung
200ml Air panas + 45g Gula
160ml Susu Cair Ideal
240ml Mango juice
Kelapa parut & pewarna kuning
1 -2 biji Mangga manis
Cara-cara
- Campurkan semua bahan kecuali mangga dan kelapa parut. Kacau hingga sebati, tapis jika bergentel.
- Tuang adunan ke dalam bekas kukusan yg telah disapu sedikit minyak. Kukus 30 minit, kacau dan sejukkan.
- Taburkan kelapa parut ke dalam piring kecil. Ambil sesudu adunan dan diisi dengan ketulan mangga. Bulatkan dan golek dengan kelapa parut.
- Boleh dimakan terus atau simpan dalam peti sejuk seketika.
rajin nye buat
ReplyDelete