bahan-bahan
- kentang sekilo (makan ramai2 ~tu pun mcm xcukup je..huhu )
- garam dan gula secukup rasa
- serbuk lada hitam dan putih secukup rasa
- tepung gandum (5sudu besar utk 3biji kentang saiz sedang2)
- minyak utk menggoreng
- serbuk kunyit (mencantikkan wedges~sikit je..)
- sos dan mayonis nak sedap lg beli cheezy (mcm wedges yg kt kfc tu..hehe)
Cara membuatnya
- kupas kulit kentang dan potong mcm wedges yg biasa kita makan..jgn terlalu kecil dan kurus
- rebus sampai masak (jgn terlalu masak..nanti cepat hancur). slalunya 15minit hingga 20minit je.. ikut kuantiti kentang.. kalo sikit kentang, 10minit pon dah masak..dah masak, toskan dan biarkan sejuk.
- campur tepung gandum,serbuk kunyit, serbuk lada dan garam gula. gaul sebati
- masukkan air..mengikut kuantiti tepung..jgn terlalu cair dan terlalu pekat.. asal lekat kt kentang je..
- sama je mcm buat utk pisang goreng..
- celupkan kentang dan goreng.
- bila dan warna keemasan, angkat
- sedia utk dimakan..
- sedap dimakan time panas2.. dgn sos, mayonis dan cheezy
resepi diambil dri LUKISANDUNIAKU
No comments:
Post a Comment